AUTONPESUOPAS

1. Esipesu

Suorita esipesu ennen varsinaista käsinpesua. Esipesu olisi hyvä tehdä kuivalle pinnalle, jolloin vesi ei pääse tekemään kalvoa joka heikentää esipesuaineen pesutehoa. Kesäaikana usein riittää pelkkä esipesukin ns. ylläpitopesuna, jolloin lika ei ole auton pinnassa kovin pinttynyttä. Esipesun tarkoituksena on poistaa pinnasta irtonainen lika joka voisi varsinaisessa pesussa naarmuttaa sitä. Helppo ja tehokas tapa suorittaa esipesu on käyttää painepesuriin liitettävää tai käsikäyttöistä vaahdotinta sekä siihen soveltuvaa vaahtoutuvaa pesuainetta (esim. Autoland Aktiivivaahto tai Bilt Hamber Auto-Foam).

2. Pesu

Varsinainen pesu olisi paras suorittaa siihen suunnitellulla mikrokuitu- tai villakintaalla (Chubby 2.0 tai LambSkin). Toki muitakin välineitä on olemassa kuten harjat ja sienet (Vikan pesuharja). Käytitpä mitä näistä tahansa, huolehdi aina, että pesuvälineet ovat puhtaat. Erittäin hyvä lisäväline pesussa on myös hiekanerottimella varustettu reilun kokoinen pesuämpäri. Hiekanerottimen tarkoituksena on pitää auton pinnnasta pesuvälineeseen tarttunut irtolika ämpärin pohjalla jolloin se ei pääse naarmuttamaan pintaa. Suorita pesu järjestelmällisesti ja mielellään joka kerta samalla tavalla, näin tulee pestyä varmasti jokainen kohta autosta. Hyvä nyrkkisääntö on edetä ylhäältä alas, jolloin likaisimmat kohdat kuten helmat jäävät viimeiseksi. Vanteet ja puskureiden alaosat olisi hyvä pestävä aina eri pesuvälineellä kuin muu auto. Varsinaiseen pesuun on suositeltavaa käyttää siihen suunniteltua shampoota (TuningKingz tai Liquid Elements), muista noudattaa ohjeiden laimennussuhdetta, vahvempi seos ei yleensä paranna pesutehoa, mutta saattaa viedä vahat autosi pinnasta. Auton kuivaus tulisi tämän jälkeen suorittaa perusteellisesti siihen tarkoitetuilla välineillä.

3. Raudan-, pien-, ym. poisto

Pinttyneen lian, kuten raudan, pien, ym. poisto tulisi suorittaa siihen tarkoitetuilla aineilla. Erityisesti vanteissa on rautaa paljon, joten vanteiden puhdistus on huomattavasti helpompaa raudanpoistoaineella (TuningKingz). Pien poistoon soveltuu hyvin esimerkiksi Koch Chemien Eulex. Savestuksella saadaan poistettua sellainen lika joka ei raudan- ja pienpoistolla irtoa. Savestukseen on hyvä käyttää siihen tarkoitettua puhdistussavea sekä liukastetta. Raudanpoisto olisi hyvä suorittaa vanteille joka pesussa, kun taas pienpoisto ja savestus riittää usein pari kertaa (syksy & kevät) vuodessa.

4. Vahaus

Kun auto on täysin puhdas olisi se hyvä suojata kunnollisella vahauksella. Vahoja on nykyään tarjolla huima määrä. Esimerkiksi synteettiset vahat (Fusso) antavat lasimaisemman kiillon vaaleille pinnoille kun taas luonnonvahat syvemmän kiillon soveltuen näin paremmin tummille pinnoille (HarlyWax). Vahauksessa on hyvä käyttää siihen tarkoitettuja levittimiä (sieni) sekä liinoja (mikrokuituliinat), jolloin lopputulos on paras mahdollinen.

4. Sisäpuhdistus

Sisäpuhdistus olisi hyvä suorittaa aina kun sille ilmenee tarvetta. Näin lika ei pääse pinttymään tekstiilipintoihin ja ilmanlaatukin pysyy auton sisällä puhtaampana. Huolellinen imurointi ja oikeilla aineilla (sisäpuhdistusaineet) kumi- ja muoviosien puhdistus pitää paikat myös likaa hylkivinä. Lasipinnat olisi hyvä pitää puhtaana jo turvallisuudenkin takia ja niihin onkin saatavana niin puhdistusaineita kuin pinnotteitakin (katso tästä).

Autonpesuopas on lyhyt opastus siihen miten auton pesu tulisi suorittaa, jotta se vahingoittaisi mahdollisimman vähän autoa ja lopputuloksesta tulisi paras! Hyvin suoritettu auton pesu on autonhoidon tärkein osa. Se saa autosi näyttämään hyvältä ja säilyttää sen jälleenmyyntiarvon myös parempana.

Oppaassa on myös suositeltu muutamia tuotteitamme jotka löydät verkkokaupastamme. Maahantuomiamme merkkejä ovat mm. Soft99, HarlyWax, Autoland, Liquid Elements, TuningKingz ja ScratchShield.

kiiltokauppa